Geldigheid paspoort

Geldigheid paspoortGa je binnenkort op vakantie naar Turkije? Dan heb je een visum nodig om het land in te komen. Om dit visum aan te kunnen schaffen is het belangrijk om goed te kijken of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Het komt namelijk nog veel voor dat mensen bij het aanschaffen van een e-visum, niet hebben gekeken hoe lang het paspoort nog geldig is. Kijk vooraf dus goed of je paspoort nog aan de geldigheidseisen van de Turkse regering voldoet, om teleurstellingen te voorkomen.

Vanaf januari 2015 heeft de regering van Turkije de regelgeving rondom de geldigheidsduur van reisdocumenten aangepast. Hierdoor is het nu zo dat wanneer je naar Turkije afreist, je in het bezit dient te zijn van een paspoort of ID kaart die na het verstrijken van het visum nog 60 dagen geldig moet zijn. ( Voorheen was dit 180 dagen). Als dit niet het geval is, krijg je geen visum en kun je Turkije ook niet in. De Turkse douanebeamten letten hier heel precies op. Voorkom dus vervelende situaties op het vliegveld in Turkije en kijk de geldigheidsduur goed na voordat je een e-visum aanvraagt.

Datum uitrekenen

AReis door Turkijels je precies wilt uitrekenen wat het inhoudt voor jouw trip naar Turkije, als je weet dat je paspoort dit jaar moet worden vervangen, kun je het beste als volgt te werk gaan. Een Turks visum is 180 dagen geldig. Vanaf de datum dat je naar Turkije afreist, tel je dus 180 verder. Vanaf die datum is je paspoort dus nog 6o dagen geldig. Pas wel op. Het Turkse visum is wel 180 dagen geldig, maar je mag hiervan maar 90 dagen achter elkaar in Turkije blijven. Het is dus niet mogelijk om gedurende de hele loop van je visum in Turkije te blijven. Je mag wel meerdere keren binnen die 90 dagen naar Turkije afreizen. Wil je langer verblijven dan die 90 dagen? Vraag dan een verblijfsvergunning aan. Dit heet in Turkije een Ikamet.